Έχουν όλοι τους πλάκα, ο καθένας με τον τρόπο του. Δεν έχουν γίνει (ακόμα) σταρ, είναι μικροί σε ηλικία και απευθύνονται σε αντίστοιχα νεαρό κοινό. Πέντε βασικοί εκπρόσωποι του νέου ελληνικού χιούμορ, από διαφορετικό πεδίο ο καθένας, συστήνονται στο «Κ» και φανερώνουν τα όπλα τους.
Αρης Αλεξανδρής – Δημοσιογράφος
«Τα social media μπορούν να χτίσουν σπουδαίες γέφυρες, αλλά μπορούν να κάνουν και μια τρύπα στο νερό»
Τον περασμένο Αύγουστο, ένα post του Αρη Αλεξανδρή στο Facebook, που αναφερόταν σε μια απλή επίσκεψη στα ΕΛΤΑ του χωριού του, ξεπέρασε τα 2.300 likes. Μόλις 25 ετών, με γραφή φρέσκια που θυμίζει προφορικό λόγο και κυνικό, συχνά επιθετικό χιούμορ, είναι σήμερα μία από τις πιο χαρισματικές σατιρικές φωνές του ελληνικού Ιντερνετ.
«Εγραφα από πάντα», λέει, «αλλά σε κοινό άρχισα να απευθύνομαι πριν από καμιά πενταετία, από το blog που είχα στη Lifo όταν ακόμα ήμουν φοιτητής στη Νομική. Συνειδητοποιώντας ότι δεν με ενδιέφερε η δικηγορία, έκανα το blog αυτόνομο site». Το αποτέλεσμα ήταν το thecurlysue.com, μια ιστοσελίδα στην οποία ο ίδιος καταπιάνεται με όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων του, από πολιτική μέχρι γάτες και από ταινίες μέχρι την κουλτούρα του trash. Μπορεί άραγε μια κριτική στον πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα σε ένα κείμενο που χλευάζει μια παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής; «Δεν χωρίζω τη θεματολογία μου σε σοβαρή και… ασόβαρη», απαντά ο ίδιος. «Πιστεύω ότι τα πάντα έχουν δυνητικά την ίδια βαρύτητα, ανάλογα με την προσέγγιση». Ενα άλλο ερώτημα που προκύπτει από τη δράση του είναι αν και κατά πόσο μέσα από ένα κείμενο που αναρτά στο Facebook παράγεται ουσιαστικός διάλογος. «Νομίζω ότι αυτό δεν καθορίζεται από το Μέσο, αλλά από την ποιότητα των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν», υποστηρίζει. «Τα social media μπορούν να χτίσουν σπουδαίες γέφυρες, αλλά μπορούν να κάνουν και μια τρύπα στο νερό». Ο ίδιος, πάντως, πολύ σπάνια απαντά σε σχόλια που δέχεται κάτω από τα κείμενά του: «Το ζητούμενο δεν είναι ούτε να γίνω συμπαθής, ούτε να κοινωνικοποιηθώ, ούτε να κάνω φίλους. Με ενδιαφέρει να γράφω και ο κόσμος να βρίσκει μόνος του λόγους να με διαβάζει».
Όσο για τη λέξη «σάτιρα», του προκαλεί, όπως λέει, ένα είδος αλλεργίας: «Λες “σάτιρα” και αυτόματα φαντάζεσαι έναν γλοιώδη δημαγωγό να κουνάει το δάχτυλο και να βρίζει τους εχθρούς των κάθε λογής εργοδοτών του, μέσα σ’ ένα παρωχημένο αισθητικό πλαίσιο. Εγώ προτιμώ να σκέφτομαι ότι κάνω απλώς χιούμορ. Καλό, κακό, εύστοχο, άστοχο, πάντως άδολο και χωρίς υποχθόνιες σκοπιμότητες».
Info: Ο Αρης Αλεξανδρής γράφει στο thecurlysue.com, ενώ έχει δραστήρια παρουσία και στο facebook.com/thecurlysue.
Jeremy – Yοutuber
«Ο κόσμος θέλει να βλέπει πολλούς κωμικούς, όχι έναν»
Αν δεν τον ξέρεις, δύσκολα περνάς τον Jeremy για κωμικό. Μιλάει αργά, προσεκτικά, με μια σοβαρότητα που έρχεται κόντρα στην ιδιότητά του. Ο 26χρονος Γιώργος Αργύρης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ξεκίνησε να φτιάχνει χιουμοριστικά βιντεάκια στο youtube πίσω στο 2011. «Δεν υπήρχε αυτό το πράγμα τότε», θυμάται. «Ούτε χρήματα έβγαζες ούτε πόρτες σού άνοιγε. Στο εξωτερικό, αντίθετα, είχε αρχίσει να διαδίδεται. Έβλεπα, λοιπόν, κάποια πράγματα από εκεί και θέλησα να τα κάνω κι εγώ με την παρέα μου, πιο πολύ για την πλάκα μας. Αρχικά, κάναμε μια σειρά. Με σενάριο. Ύστερα, άρχισα να παίρνω βίντεο από την πλατφόρμα του youtube τα οποία είχαν γίνει viral και τα σχολίαζα με κωμικό, σατιρικό τρόπο. Επίσης, έφτιαχνα μικρά σκετς πάνω σε νεανικά θέματα, όπως οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τα selfies κ.λπ.». Με τα χρόνια, το κοινό του μεγεθύνθηκε εντυπωσιακά και σήμερα πολλά από τα βίντεο του έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο προβολές.
Η επιτυχία στο youtube, βέβαια, δεν μεταφράζεται πάντα σε μεγάλα έσοδα. «Από τις διαφημίσεις κερδίζεις ελάχιστα», εξηγεί ο Jeremy. «Μόνο αν ανεβάζεις ασταμάτητα υλικό και έχεις εκατομμύρια προβολές, μπορείς να ζήσεις από αυτό. Εγώ κυρίως βγάζω χρήματα από χορηγούς, σε συνεργασία με τους οποίους κάνω κάποια ειδικά πρότζεκτ». Πέρα από τον ίδιο, δημοφιλείς στο youtube έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεκάδες άλλοι Έλληνες κωμικοί, όπως ο Ponzi (Αλέξανδρος Κοντοπίδης), ο Maliatsis και ο Mikeius. Ο Jeremy τους βλέπει ως συναδέλφους και όχι ως ανταγωνιστές: «Ο καθένας έχει χτίσει το κοινό του», εξηγεί. «Αλλά πέραν αυτού, ο κόσμος θέλει να βλέπει πολλούς κωμικούς, όχι έναν». Παράλληλα με τη δράση του στο διαδίκτυο, ο ίδιος ασχολείται επίσης με τη stand-up comedy (την περασμένη σεζόν εμφανιζόταν στο θέατρο Χυτήριο), ενώ, έχοντας σπουδάσει κινηματογράφο, πρόσφατα σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους.
Info: Τα βίντεο του Jeremy είναι διαθέσιμα στο youtube, στο ομώνυμο κανάλι.
Θανάσης Πασσάς – Παρουσιαστής
«Πραγματικοί σταρ στην Ελλάδα είναι μόνο η Μενεγάκη και ο Ρουβάς»
Πολλά βίντεο του Θανάση Πασσά από την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ο,τι να ’ναι» σε κάνουν να γελάς. Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, είναι η ανταπόκριση από το Madwalk της περασμένης άνοιξης (υπάρχει στο youtube). Η προκλητική αδιαφορία του προς τους εγχώριους celebrities ήταν για κάποιους ό,τι πιο ροκ προβλήθηκε πέρυσι στην τηλεόραση. «Για ποια showbiz μιλάμε;» ρωτάει ρητορικά. «Πραγματικοί σταρ στην Ελλάδα είναι μόνο η Μενεγάκη και ο Ρουβάς. Από τη στιγμή που προβάλλεις τον εαυτό σου ως σταρ με ένα κοινό που αποτελείται από 4.000 κοριτσάκια του Δημοτικού, θα βγω κι εγώ, ο κανένας, να σε κοροϊδέψω».
Με καταγωγή από τα Μέθανα και σπουδές Εφαρμοσμένης Επικοινωνιολογίας και Διαφήμισης, ο 26χρονος Θανάσης Πασσάς μπήκε στη δουλειά εντελώς τυχαία, ως παρουσιαστής του ελληνικού MTV. Την περασμένη σεζόν ξεχώρισε μέσα από την εκπομπή «Ο,τι να ’ναι», δίπλα στον Μάνο Βουλαρίνο και τον Διομήδη Πιτουρά. «Η αρχική ιδέα στα βίντεο είναι δική μου και ο Διομήδης μετά εξελίσσει το κείμενο», εξηγεί. «Η κύρια πηγή μου είναι η αμερικανική και η βρετανική τηλεόραση, αλλά τα καλύτερα σατιρικά σόου αυτήν τη στιγμή είναι τα γαλλικά. Από εκεί παίρνω υλικό και βέβαια από πράγματα που βλέπω γύρω μου».
Πέρα από τα ίδια τα κείμενα, αυτό που κάνει τον Θανάση Πασσά αστείο είναι το ράθυμο στυλ και το νωχελικό του βλέμμα, που με λίγη φαντασία θυμίζει τα σπουργίτια από τις «Χαμηλές πτήσεις» του Αρκά. «Είναι το οικογενειακό μας βλέμμα αυτό!» λέει. «Απαξίωση συνδυασμένη με αφηρημάδα. Όταν μου μιλάνε, δείχνω να βαριέμαι, επειδή όντως βαριέμαι. Το μυαλό μου πετάει αλλού. Και είναι και ένα πρόβλημα που έχω στη δουλειά». Πάντως ο αέρας στην κάμερα είναι σπάνιος για νεαρό παρουσιαστή. «Βγαίνω χαλαρός γιατί είμαι ο εαυτός μου», εξηγεί. «Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αυτά που κάναμε με τους φίλους μου παλιά τα κάνω τώρα στην τηλεόραση. Φοβάμαι πως, αν γνωρίσουν τους φίλους μου, θα με διώξουν και θα πάρουν εκείνους!»
Info: O Θανάσης Πασσάς εμφανίζεται στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ο,τι να ’ναι».
Θανάσης Ζερίτης – Ηθοποιός / Σκηνοθέτης
«Ο κόσμος γελάει περίεργα, γελάει εκεί που δεν το περιμένεις»
Πρόσωπο που δεν το ξεχνάς εύκολα, φωνή ζεστή και βαριά, χιούμορ που συχνά κινείται στα μονοπάτια της μαύρης κωμωδίας, με παραστάσεις που τσιγκλούν και ταρακουνούν. Ο Θανάσης Ζερίτης λέει πως έγινε ηθοποιός για να μιλάει και να μην τον διακόπτουν, όμως τα έργα στα οποία εμφανίζεται ενίοτε πυροδοτούν αντιδράσεις μέσα στο κοινό: «Είχαμε πάει στη Θεσσαλονίκη με τον “Moυνή” της Λένας Κιτσοπούλου, μια κάπως σκληρή παράσταση, και ένας από κάτω φώναξε: “Αίσχος!”. Έχω ακούσει πολλά… Αλλά μου αρέσουν τα τολμηρά έργα. Το γέλιο, πολλές φορές, βγαίνει από το να λες τα πράγματα όπως είναι».
Τριάντα ετών σήμερα, ο Θανάσης Ζερίτης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και από το 2011 δραστηριοποιείται με τη θεατρική ομάδα 4Frontal. Την περασμένη σεζόν έπαιξε στο «Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς» και σκηνοθέτησε το «Οικογένεια Μπες-Βγες», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Ξανθούλη. «Τον είχα πολύ άγχος τον συγγραφέα, αν θα του αρέσει η παράστασή μας», εξομολογείται. «Τελικά ήρθε και την είδε 16 φορές». Τα δύο έργα είχαν στιγμές στις οποίες το γέλιο του κοινού άγγιζε υψηλά ντεσιμπέλ. Μυστικό υπάρχει; «Το γέλιο, όταν φτιάχνεις μια παράσταση, δεν πρέπει να το κυνηγάς», υποστηρίζει ο ίδιος. «Γιατί το πρώτο που μαθαίνεις σ’ αυτήν τη δουλειά είναι ότι ο κόσμος γελάει περίεργα, γελάει εκεί που δεν το περιμένεις. Οπότε εμείς κάνουμε πράγματα που φαίνονται αστεία πρώτα απ’ όλα σ’ εμάς, χωρίς να προσπαθούμε συνειδητά να προκαλέσουμε γέλιο».
Στο κλισέ που θέλει τους κωμικούς μελαγχολικούς απαντά πως «όλοι οι καλλιτέχνες είναι κάπως μελαγχολικοί. Αυτήν τη μελαγχολία, όμως, δεν την εξωτερικεύουν απαραίτητα. Πολλές φορές, μπορεί να γίνουν και η ψυχή της παρέας. Άλλωστε η ανάγκη για γέλιο εντείνεται όταν δεν είμαστε καλά. Θέλουμε να βγούμε για ποτό και να λέμε μόνο σαχλαμάρες. Κι εγώ αυτό κάνω δηλαδή…».
Info: Η παράσταση «Οικογένεια Μπες-Βγες» σε σκηνοθεσία Θ. Ζερίτη θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν από τον Νοέμβριο. Το «Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς» θα παιχτεί ξανά μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ίδιος θα πρωταγωνιστεί και στο «Γύρισε πίσω», μια μελλοντολογική κωμωδία σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου.
Βύρωνας Θεοδωρόπουλος – Κωμικός stand-up
«Η δοκιμασία έγκειται στο ότι φτιάχνεις ένα αστείο από το μηδέν»
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος μπήκε στη θάλασσα με το κινητό στην τσέπη. Είχε μια δύσκολη σεζόν… «Εδωσα πάνω από 150 παραστάσεις», λέει. «Ταξίδεψα πολύ, πήγα σε μέρη που δεν περίμενα πως θα πάω ποτέ, όπως η Ελασσόνα, η Κατερίνη…» Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο. Στα 33 του χρόνια, όντας ένας από τους πιο περιζήτητους νέους ανθρώπους που κάνουν stand-up comedy στην Ελλάδα, υπάρχουν βραδιές που εμφανίζεται σε δύο ή και τρία μέρη της Αθήνας, με σετ διάρκειας 10 ή 20 λεπτών. «Είναι τέλειο αυτό», λέει. «Κυρίως γιατί ό,τι λάθος κάνεις τη μία φορά το διορθώνεις την επόμενη». Το σετ του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου έχει αγχωτικό, καταιγιστικό ρυθμό. «Θα έλεγα πως είναι μια άμυνα αυτό στην προσπάθειά μου για ένα πιο σφιχτό κείμενο», εξηγεί. «Θέλω να μη δημιουργούνται κενά, να φαίνεται ότι έχω αυτοπεποίθηση. Όταν ξεκίνησα, έκανα δύο βασικά λάθη: Πρώτον, δεν είχα καμία επαφή με το κοινό, ούτε καν τους κοίταζα. Δεύτερον, είχα παντελή απουσία ρυθμού». Στην πορεία, τα διόρθωσε και τα δύο. Όπως διόρθωσε και το ντύσιμό του: «Παλιά έβγαινα με μια κόκκινη μπλούζα του Γκούφι και μια γαλάζια ζακέτα. Οταν έπιασαν οι ζέστες, ήρθα σε αδιέξοδο… Σήμερα φοράω κυρίως πουκάμισα. Θεωρώ ότι το καλό ντύσιμο είναι ένδειξη σεβασμού. Υποδέχεσαι ένα κοινό. Δεν μπορείς να βγαίνεις στη σκηνή με βερμούδα».
Το πιο επιτυχημένο αστείο του Bύρωνα, αυτό που τον έκανε γνωστό, αφορά στη διαδρομή του λεωφορείου 140. Στις βασικές του επιρροές αναφέρει τον Τζίμη Πανούση, αλλά και τον αγνώστου ταυτότητος παλιό φαρσέρ Φουσέκη. Ο ίδιος, πάντως, δεν θεωρεί τον εαυτό του πηγαία αστείο: «Έχω καλλιεργήσει το χιούμορ μου μέσα από προσπάθεια. Αλλά η πραγματική ζωή είναι πάντα πιο κωμική από το αστείο που θα πεις εσύ στη σκηνή. Όπως και το πραγματικό δράμα που ζεις είναι πιο δραματικό από ένα κείμενο που θα γράψεις. Η δοκιμασία έγκειται στο ότι φτιάχνεις ένα αστείο από το μηδέν».
Info: Μέσα στο φθινόπωρο ο Bύρωνας Θεοδωρόπουλος θα εμφανίζεται στο Gazi Comedy Club και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί από την ihaveadrumrecords και το πρώτο του CD με τίτλο «Τούνδρα Τάιγκα Στέπα», ζωντανή ηχογράφηση της ομώνυμης παράστασης που έδωσε στο Passport Κεραμεικός την περασμένη άνοιξη.
Περιοδικό “Κ”