Accrue Media

Yahoo Logo

Η μεγάλη απάτη στην επισκεψιμότητα των sites και η παραβιάση δεδομένων της Υahoo

Ειδικοί επιθεωρητές είναι στα ίχνη της συμμορίας η οποία έχει βγάλει στην αγορά πάνω από 1 εκατομμύριο χακαρισμένους λογαριασμούς της Yahoo στην Ελλάδα. οι χακαρισμένοι λογαριασμοί της εταιρίας γίνονται όργανο αλλοίωσης επισκεψιμοτήτων των sites που δηλώνουν “πρώτα” στη χώρα μας ενώ οι ιδιοκτήτες τους εξαπατούν τα media shops δηλώνοντας ότι έχουν 200.000 και 300.000 μοναδικούς επισκέπτες και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις εμφανίζουν ακόμη και 1.000.000 εκατ. μοναδικούς αναγνώστες την ημέρα.

Μάλιστα οι εγχώριοι “ειδικοί” έχουν το θράσος να διατηρούν και μια ελληνική ψευδοεκδοχή.

Οι χακαρισμένοι λογαριασμοί της Yahoo έχουν γίνει μάλιστα και σελίδες στο facebook από τους εγχώριους ειδικούς οι οποίοι εμπορεύονται τους χακαρισμένους λογαριασμούς της Yahoo. Σε πολλά site από αυτά που εμφανίζονται πρώτα στην διαβόητη λίστα της Alexa οι χακαρισμένοι λογαριασμοί της Yahoo από τους Ελληνες ειδικούς έχουν συμβάλλει στο ντοπάρισμα. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται η Υahoo ανάμεσα στις πηγές επισκεψιμότητας του site. Δηλαδή οι χακαρισμένοι λογαριασμοί της εταιρίας. Στο τέλος της μέρας οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που διαφημίζονται σ΄αυτά τα sites πληρώνουν για χρυσάφι τους πέτσινους αναγνώστες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του Διαδικτύου.

Η υπηρεσία της Yahoo δέχτηκε παραβίαση στα συστήματά της το 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η εταιρεία.

Το FBI, το οποίο και έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, αναζητά έναν χάκερ με το όνομα «Peace», ο οποίος τον Αύγουστο φέρεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου τα στοιχεία 200 εκατομμυρίων λογαριασμών του Yahoo, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι τρεις αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, υποστήριξαν πως η επίθεση φαίνεται πως συνδέεται με κάποια κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι η επίθεση φέρει μεγάλες ομοιότητες με προηγούμενες, στις οποίες εικάζεται ότι είχαν ανάμειξη οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Tην Πέμπτη 22 Αυγούστου 2016 η Yahoo επιβεβαίωσε ότι τα δεδομένα που εκλάπησαν περιελάμβαναν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης και κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης, όχι όμως ευάλωτα passwords, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην ανακοίνωσή της, η Yahoo προτρέπει όλους τους χρήστες να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης, αν δεν το έχουν κάνει από το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επίθεση στη Yahoo ήταν τριπλάσια σε σχέση με άλλες μεγάλες επιθέσεις σε ιστοσελίδες όπως το eBay και δημοσιοποιείται εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για την εταιρεία: Η διευθύνουσα σύμβουλος, Μαρίσα Μάγιερ, δέχεται πιέσεις για να αναστρέψει την πορεία της ιδρυθείσας το 1994 εταιρείας, και τον Ιούλιο συμφωνήθηκε η πώληση του διαδικτυακού της τομέα στη Verizon Communications, αντί 4,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων που έγινε ποτέ», είπε ο Μπρους Σνάιερ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας/ κρυπτογράφησης, προσθέτοντας πως οι επιπτώσεις του περιστατικού είναι ασαφείς και οι δράστες είναι άγνωστοι, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα, περιλαμβανομένου του ποιοι ήταν οι, υποστηριζόμενοι από κάποια κυβέρνηση, χάκερ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ρόμπερτ Πεκ, της “Sun Trust Robinson Humphrey”, η παραβίαση μάλλον δεν θα κάνει τη “Verizon” να εγκαταλείψει τη συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής κατά 100 με 200 εκατομμύρια, ανάλογα με το πόσοι χρήστες θα εγκαταλείψουν τη Yahoo.